BM STPM

Assalamualaikum

Sedikit perkongsian untuk rakan-rakan tingkatan enam ku...

Nak cari nota BM STPM atau LATIHAN BM STPM. Jom pergi ke laman web ini (Tekan gambar di bawah)

DERMAGA BM STPM


Semoga bermanfaat!

Demam

Assalamualaikum


9 SEBAB KENAPA ALLAH BAGI KITA SAKIT
Segala apa yang berlaku dalam kehidupan manusia sama ada kesenangan ataupun kesusahan, semuanya ada hikmah sebalik apa yang berlaku. Allah SWT berfirman:
كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ وَنَبْلُوكُم بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةً وَإِلَيْنَا تُرْجَعُونَ
Tiap-tiap diri akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu semua akan dikembalikan. (Q.S al-Anbiya:35).
Ibnu Abbas mentafsirkan ayat di atas, beliau berkata: Allah akan menguji manusia dengan kesusahan dan kesenangan, kesihatan dan sakit/penyakit, kekayaan dan kemiskinan, ketaatan dan kederhakaan, halal dan haram, petunjuk dan kesesatan, kesusahan dan kemudahan (dalam riwayat lain). Semuanya adalah ujian Allah kepada hambanya.
Oleh kerana itu, jika seseorang ditimpa musibah berupa sakit dan penyakit, maka ambil hikmah di sebalik apa yang berlaku tersebut, tidak akan selesai musibah yang menimpa hanya dengan bersedih, marah, kecewa, putus asa di atas sakit & penyakit tersebut.
Adapun hikmah disebalik musibah sakit dan penyakit adalah:
1. Allah tengah menguji manusia agar lebih bersabar dalam menghadapi ujian berupa sakit dan penyakit.
2. Sebagai kifarah dosa dan kesalahan yang dilakukan manusia pada masa yang lalu.
3. Dilipat gandakan kebaikan dalam hidup manusia yang ditimpa sakit & penyakit. Kerana hakikatnya Allah ingin menambah kebaikan kepada hambanya dengan diberi ujian sakit dan penyakit.
4. Untuk mengangkat darjat manusia di sisi Allah SWT. Kerana sakit dan penyakit tersebut bertujuan untuk memberi ujian kepada hambanya agar mendapat darjat yang lebih mulia di sisi Allah SWT.
5. Untuk menyedarkan dan menginsafkan manusia di atas kesilapan jalan yang di lakukan pada masa lalunya.
6. Untuk mengingatkan manusia di atas nikmat Allah SWT yang diperolehnya dalam hidup. Yang terkadang kita kurang mensyukurinya semasa kita sihat dan kuat lagi.
7. Membersihkan dan mensucikan hati dan jiwa manusia dari berbagai penyakit rohani. Seperti penyakit sombong, ujub, dan lain sebagainya.
8. Sebagai tanda ingatan terhadap sesama manusia yang sama ditimpa sakit & penyakit. Kerana manusia selalunya akan sedar jika sakit & penyakit tersebut sudah menimpa dirinya.
9. Untuk menyelamatkan manusia dari azab Allah SWT. Dengan memberi sakit dan penyakit kepada manusia di dunia, kerana jika Allah sudah menimpakan sesuatu di dunia. Harapannya tidak akan ditimpakan di akhirat.
Oleh kerana itu wahai sahabat sekalian, dengan iman dan islam yang kita miliki serta kesabaran dalam menghadapi sakit dan penyakit. Mudah-mudahan Allah akan memberi balasan yang setimpal dengan apa yang kita lakukan.
Ya Allah berilah kepada kami kesabaran dan ketabahan dalam menghadapi apa jua permasalahan dalam hidup kami, dan berilah kebaikan kepada kami dari musibah sakit dan penyakit yang Engkau timpakan kepada. Mudah-mudahan kami menjadi hambaMu yang Sholeh. Aamiinn !!!!!



Sumber :
Ustaz Hasnan Fan Club


Kesimpulannya, zu demam. Dah beberapa hari dah. Doakan kesembuhanku.... Minggu ni kena hantar PBS + pembentangan VIVA. Doakan kejayaan kami =)

Segmen Blogwalking + Bloglist #3

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join)

Bonia New Collection 2016

Assalamualaikum

Wanita sememangnya tak lari daripada mengenakan aksesori.  Terutamanya tudung,rantai,gelang, dan beg tangan. Dengan beg tangan yang tampak eksklusif, menarik, dan cantik keyakinan wanita akan meningkat. Jadi senyuman mereka akan terserlah….. 

=)     =)     =)

Ok… ok …pelik pulak  ><  Hari ni zu akan kongsikan tentang sebuah beg tangan berjenama antarabangsa. Iaitu…………..

BONIA!!!











Mesti ramai yang menjangka bahawa Bonia merupakan jenama beg tangan yang berasal dari luar negara. Namun, fakta yang sebenar mengenai jenama hebat ini adalah Ia merupakan sebuah jenama tempatan (Malaysia) yang telah ditubuhkan sejak tahun 1974 lagi. Sehingga hari ini, Bonia dikenali sebagai sebuah jenama beg tangan yang standing dengan jenama beg tangan antarabangsa yang lain.


Jom support barangan buatan Malaysia ...!


Mempunyai lebih daripada 70 buah butik di seluruh Asia, Bonia amat komited menghasilkan koleksi beg tangan wanita yang amat berkualiti dan trendi. Bukan sahaja beg tangan wanita, Bonia turut membawakan aneka pilihan barangan kulit yang lain kepada para penggemar setia. Oleh kerana itu, anda juga kini berpeluang menemui koleksi beg tangan Bonia New Collection di portal online seperti ZALORA Malaysia.











Untuk tahun 2016 ini, Bonia membawakan aneka pilihan koleksi sling bag yang sesuai digayakan oleh golongan muda khususnya remaja. Ini menunjukkan bahawa Bonia bukanlah jenama yang hanya boleh digayakan oleh mereka yang berusia sahaja. Cer bayangkan diri anda memakai beg BONIA, mesti awesome kan?? Bukan sahaja bergaya, tapi amat mudah dibawa ke mana-mana.









Dan seperti tahun-tahun sebelumnya, Bonia juga menawarkan aneka koleksi beg tangan seperti tote bag dan shoulder bag yang boleh anda temui dalam pilihan warna yang lebih ceria. Bukan itu sahaja, koleksi beg tangan Bonia terkini ini juga ditawarkan dalam aneka pilihan rekaan yang fresh. Tunggu apa lagi? Miliki koleksi beg  tangan Bonia anda hari ini juga di ZALORA Malaysia!


p/s – Bonia juga menawarkan tali pinggang yang eksklusif buat lelaki



Jom ke ZALORA untuk mendapatkan pelbagai pakaian dan aksesori yang menarik.
Pakaian lelaki dan juga wanita.






Love =) NZ





Kacaknya!!

Assalamualaikum dan hi!

Hari ni zu nak kongsikan gambar anak saudara zu 

First nephew, Aqil 
Born in 2010

Gambar masa kecil
Masa dia kecil2 mama yg tolong jagakan sebab ibunya pergi khursus 
Sedih bila dia takde..dah la lama mama jaga ...huhuhu.. nak nangis



>,<




Setelah 5 tahun berlalu......................





Sekarang (gambar diambil pada tahun 2015)


Kacak tak anak saya ni...
huhuhu nak kahwin beberapa tahun lagi



ok sekarang nephew yang ke 2 pula,

Affan



Hi saya Affan.. saya ada dua orang maksu yang baik




muah ...



muka berapa posen



Senyum sikit
Terima kasih jenguk blog maksu saya.


Affan lahir 2 tahun selepas Aqil. Affan ni adik Aqil. 
Zu biasa2 je dgn diorg.
Tapi , zu sayang semua orang.. 

:) 

Channel Telegram yang bermanfaat!


Assalamualaikum


Channel tu bukan jenama beg ke apa.. tapi channel yg zu maksudkan ialah channel Telegram. Bagi korang yang ada telegram boleh la join channel ni. Channel ni ala-ala group WhatApps  tapi kita jadi penonton sahaja. Takleh nak balas ke apa. Macam tengok tv.



Hasil carian imej untuk telegram



Antara Channel Telegram  yang bermanfaat dan berhikmah

1.@Tarbiah Sentap
Channel ni time zu masuk ada dlm berapa ratus members kott.. sekarang dah 50k… bayang kan… betapa hebatnya geng TS ni. Zu sebelum ni memang suka diorg. Lepas  buat telegram lagi la bahagia sekejap sebab… takde la nak buka fb tengok post diorg yg sentap2. Yang dipost kebanyakannya tentang islam.

telegram.me/tarbiahsentap


2.Kak Hassanah
Kak Hassanah ni zu kenal dalam tahun lepas. Hujung tahun. In school holiday. This channel is good. She is Hensih Muslimah writer. She share a lot of ibrah and tips. This channel was awesome because of its writer…  ^^ So, bagi zu yang tak pernah baca HM, zu rasa post2 akak ni best.

Henshin Muslimah…..FROM JAHILIAH TO JANNAH..

Nak beli buku ke apa join la channel akak ni..beliau ada tulis buku, zine… memang best!

telegram.me/kakHassanah


3. Zhrhs
Akak Zahirah. Umur 20 (2016). Zu join channel ni sama juga macam zu join channel Kak Hasssanah. Penulis buku Selfi Hati terbitan Tarbiah Sentap. Camne dia boleh terbit buku bawah TS. Sedangkan TS tak buka tawaran untuk terbitkan buku orang…hehehe…curious to know? Jom join channel telegram ni

telegram.me/TakeNotebyZhrhs


4. Aiman Banna
Channel ok. Tapi tak aktif sangat. Ada buat buku. Tajuknya Hensih. Dia ni bos inspirasee… umur 20thn. Dah kahwin. Nak tahu bila dia kahwin or nak jemput dia ke tempat korang, boleh la join channel ni

telegram.me/aimaanbanna


5. Bahagia Hidup BerTuhan
Channel dikendalikan oleh pakar hypnosis. Kak Insyirah Azhar. Kebanyakan post adalah tentang kawalan minda bawah sedar dan Teknik BAD. Islamik juga. I like -,-
Nama baru sahaja ditukar, sebelum ni HH..Happiness Hipnotis
Apa yang kita fikir itulah yang kita dapat….

telegram.me/bahagiahidupbertuhan


6. Indahnya Islam
Banyak post tentang islam.. sejarah, hadis dan banyak lagi
telegram.me/indahnyaislam

Sebenarnya ada banyak lagi:
Muharikah, Ad-Dien Abdul Kadir,Siyasah & Muamalat ...dll


















Pekerja kanteen dapat seketul Magnum White Almond secara percuma!

Assalamualaikum Semenjak kerja kanteen ni. Penat dia xleh nak cakap. Cuti bulan 7 ni hanya  4 hari. Alhamdulillah... Tapi masih ada cuti.....

Contact Me/ review

eatmakeread@yahoo.com

Cari Blog Ini