Beting Beras Basah, Bagan Datoh, Perak.

Assalamualaikum

Hi.. my name is Nur.. and the girl back me is my twin, Huda


Mulai hari ni, zu nak call my name as nur, boleh kan?
Rasa macam zu tu tak bermaksud  >....<
Hari ni nur nak guide jalan ke Beting Beras Basah.

Ni le rutin yang tak pernah-pernah nur buat selepas dah berhenti kerja



Beting Beras Basah terletak di kawasan pendalaman bagan Datoh Perak.
Nur teringat akan rakan TESCO yang sembang dengan kembar nur, huda. Dia kata,

"Ko ni manusia ceruk mana hah??"   

Hrmm.. memang tak dinafikan nur memang duduk di cerokk Bagan Datoh >,<

Mula-mula jalan terus..  ada kampung sg. Balai, terus jalan.. nampak benda tu.. dekat tepi lori tu, masuk ikut situ..


Jalan masuk


Just follow the flow



Jalan tar tapi tepi-tepi tu ada jalan merah


Subhanallah.. cantiknya jalan kampung 


Selepas tu, jalan punya jalan, jumpa la tempat ni.. Tempat proses buah sawit. Lalu je.. sementara pagar terbuka..



Dah sampai..


 Pemandangan di sekitar Beting Beras Basah:


















Cer kawan-kawan zoom.. apa benda yang hitam kecik tu?  ^^



Hari ni Nur belanja gambar

Selfie sikit :p

Sebenarnya nur ikut abg ngah n kak ngah ke BBB ni sebab mula2 settle kan hal kat sekolah.. pastu ke BBB .. Dah penat ambil gambar, kitaorang balik rumah opah.. Masa tu Pak Long ada balik dengan Mak Long, Abg Udin dan Aina (cucu Pak Long)

Atas meja kat luar ada makanan,
mee goreng, cucur udang.. dan teh o ais

Pak Long ajak kitaorang makan lepas dah habis sesi salam- bersalaman dengan saudara-mara
Pastu Pak Long kata, 

"makan la jemput ni... ada udang... Susah tau nak dapat udang ni.. Udang ni PALING SEDAP DI MALAYSIA

Ayat PALING SEDAP DI MALAYSIA memang tak boleh tahan

kakaakah:)

Seriously lawak.. tak tipu.. kak ngah n Huda pun gelak


 p/s- maaf bazirkan masa korang baca entri ni :)


Sayur Bayam Goreng

Assalamualaikum

Hari ni zu berkenan nak share resepi....

Sayur Bayam Goreng

Bahan2~
Bayam
Cili yang digiling/tumbuk/blender
Sedikit ikan bilis
Fish Ball@ Fish cake (xde pun xpe)
Sesudu air asam jawa
Sedikit minyak
Sedikit garam
Sedikit Air

sebenarnya boleh je buat yang lagi simple. Letak bawang, bayam, air dan garam siap..
Tapi, zu nak cuba juga buat yang ada letak rencah dan sedap sikit


Cara memasak:

1. Panaskan minyak.
2. masukkan cili, ikan bilis. tunggu cili garing.
3. tambah fish cake@ fish ball, pastu masukkan sayur bayam.. yum yum
4. masukkan sedikit air asam jawa. Kacau bagi rata. Masukkan sedikit air bagi sayur bayam kita lembut.
5. Kita pastikan sayur kita tu lembut. Lepas tu, sebelum tutup api, masukkan garam ikut kesesuaian dan  siap!

Senang kan.. apa lagi, yang belum masuk dapur tu, jom try resepi ni.. yang dah makan tu boleh la cuba nanti.


zu belanja gambar sayur bayam goreng yummy...



Bye..bye... Assalamualaikum

Semak Panggilan Sesi Penilaian dan Temuduga Peneraju Tunas Potensi

Assalamaulaikum



Semak temuduga YAYASAN PENERAJU TUNAS POTENSI dengan mengklik gambar di atas :)

p/s- doakan kita dapat biasiswa ni

Pekerja kanteen dapat seketul Magnum White Almond secara percuma!

Assalamualaikum Semenjak kerja kanteen ni. Penat dia xleh nak cakap. Cuti bulan 7 ni hanya  4 hari. Alhamdulillah... Tapi masih ada cuti.....

Contact Me/ review

eatmakeread@yahoo.com

Cari Blog Ini